Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη κινητικότητα στο χωριό Kamien, του Δήμου Cekow της Πολωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229» του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί το σχολείο μας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης.

Οι εκπρόσωποί μας: τρεις εκπαιδευτικοί, τρεις μαθητές της ΣΤ’ τάξης και τέσσερις μαθήτριες της Ε’ τάξης.
Ο σκοπός: η συμμετοχή του σχολείου μας στις διεργασίες της δεύτερης συνάντησης των σχολείων-εταίρων του προγράμματος (Ελλάδα-Πολωνία-Ιταλία-Ισπανία).
Το αποτέλεσμα: αποσκευές γεμάτες μοναδικές εμπειρίες, γλυκές αναμνήσεις και υπέροχες στιγμές!

Την Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 πολύ νωρίς το πρωί -στις 5:30!- δόθηκε το σήμα της εκκίνησης. Δέκα ταξιδιώτες ξεκίνησαν με χαμόγελο, με αγωνία, με ανυπομονησία για την Πολωνία... Για κάποιους ήταν η πρώτη φορά που θα έμπαιναν σε αεροπλάνο, για κάποιους ήταν η πρώτη φορά που θα έφευγαν από το σπίτι, για κάποιους ήταν η πρώτη φορά που θα συμμετείχαν σε «κάτι» τόσο σπουδαίο!
Τους μαθητές μας στο σχολείο του Κάμιεν υποδέχτηκαν οι οικογένειες, των οποίων τα παιδιά είχαν ήδη φιλοξενηθεί από τα ελληνόπουλα στο πλαίσιο της πρώτης κινητικότητας του προγράμματος, τον Νοέμβριο του 2018, στη Νέα Σμύρνη. Οι αγκαλιές και τα φιλιά γρήγορα ξεδιάλυναν την όποια αμηχανία κι όλοι οι συμμετέχοντες, πανέτοιμοι «στρώθηκαν στη δουλειά». Οι δραστηριότητες της εβδομάδας που ακολούθησε ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του προγράμματος Erasmus+ «Lets Be Healthy Together», άρα μεταξύ των άλλων οι φυσικές και οι αθλητικές δραστηριότητες είχαν τον πρώτο λόγο.

 
 

Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, μετά από μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του σχολείου υποδοχής, όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη αίθουσα για την επίσημη έναρξη του προγράμματος. Ο Δήμαρχος του Cekow καλωσόρισε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς από τα άλλα τρία σχολεία, οι μαθητές και των τεσσάρων σχολείων παρουσίασαν με βιντεοπροβολή τα σχολεία και τις πόλεις τους και οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν συμβολικά δώρα, αντιπροσωπευτικά των συνηθειών και της κουλτούρας της χώρας τους. Ακολούθησε επίδειξη και εξάσκηση του παραδοσιακού πολωνικού χορού “Polonez” και αφότου οι μαθητές πέρασαν στις τάξεις, οι δάσκαλοι καταπιάστηκαν με την αξιολόγηση των ήδη υλοποιημένων δράσεων του project και τον προγραμματισμό των επόμενων. 


 


 


 


 

Η Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπαιδευτικών και τον προσδιορισμό των επόμενων στόχων. Στη συνέχεια, όλοι μαζί, δάσκαλοι και μαθητές, κατευθύνθηκαν στο Borysew και συγκεκριμένα στο καταφύγιο άγριων ζώων. Ο τελικός προορισμός της ημέρας επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη, ειδικά για τα παιδιά, αφού στο Uniejow επισκέφτηκαν την πελώρια πισίνα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, με τις νεροτσουλήθρες και τα παιχνίδια. Κανένας δεν πτοήθηκε που το θερμόμετρο έδειχνε μόλις 9οC, αφού η αντίστοιχη θερμοκρασία του νερού ήταν στους 35οC και το παιχνίδι στο νερό κράτησε ζεστούς τους θαρραλέους κολυμβητές.  

 
 
 

Την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, πρώτος σταθμός επίσκεψης ήταν τα γραφεία της κοινότητας για μια σύντομη ιστορική και πολιτιστική περιήγηση, μέσα από ομιλίες, φωτογραφίες, σύμβολα και εμβλήματα. Ακολούθησε κέρασμα των παιδιών με γλυκά και αναψυκτικά και δώρα βιβλία της περιοχής για τους δασκάλους. Σειρά είχε το δασικό καταφύγιο στο Prazuchy. Ένας καταπράσινος χώρος, στέκι δασονόμων αλλά και κυνηγών, που μίλησαν στα παιδιά, τους εξέθεσαν τα κυνηγητικά τους τρόπαια και τα καθοδήγησαν στην… πλέξη ξύλινων καλαθιών και στη… «φρουτο-γλυπτική»!!! Μετά από τα μοναδικά κι ιδιαίτερα αυτά βιωματικά εργαστήρια, ψητά λουκάνικα πάνω από μια μεγάλη φωτιά barbecue ήρθαν να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την όμορφη αυτή ημέρα.

 
 
 
 
 
 
 

Η Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, αφιερώθηκε εξ’ ολοκλήρου στην κοντινότερη του Κάμιεν πόλη, το Kalisz και στα περίχωρά του. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν στους δρόμους και στις πλατείες του Kalisz, επισκέφτηκαν το δημοτικό γήπεδο και το πανέμορφο πάρκο του, συνομίλησαν με τον Δήμαρχο, είδαν σε βιντεοπροβολή σημαντικά αξιοθέατα της αρχαίας αυτής πόλης κι όλοι μαζί κατέληξαν στον πύργο Dorotka, που αποτελεί μνημείο των παλιών, αμυντικών τειχών της. Το απόγευμα απασχολήθηκαν με διαδραστικά παιχνίδια και κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στις αυλές του παλατιού της Tlokinia. Σε μεγάλη αίθουσα του επιβλητικού, πλούσια στολισμένου κτιρίου ολοκληρώθηκε η ημέρα με δείπνο για γονείς, μαθητές και δασκάλους του προγράμματος. 
 
 

 
 

Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, οι μαθητές επιδόθηκαν σε αθλητικές δοκιμασίες: τρέξιμο, αγώνες ταχύτητας με ισορροπία αντικειμένου ή με μεταφορά μπάλας με μπαστούνι χόκεϊ, μπάσκετ, διελκυστίνδα ήταν μόνο κάποια από τα αγωνίσματα της αθλητικής διοργάνωσης. Στο διαγωνισμό διελκυστίνδας μάλιστα η ελληνική ομάδα  κατέκτησε την πρώτη θέση! Αμέσως μετά ακολούθησε επίδειξη του χαρούμενου, παραδοσιακού χορού “Belgijka” και η απονομή τόσο των κυπέλλων στους νικητές των αγώνων όσο και των βεβαιώσεων συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος, μια που επίσημα ήταν η τελευταία, εργάσιμη μέρα της κινητικότητας. Το απόγευμα ήταν ελεύθερο για τους μαθητές, να το περάσουν με τις οικογένειες φιλοξενίας, ενώ οι δάσκαλοι απόλαυσαν κονσέρτο από τη φιλαρμονική ορχήστρα της περιοχής. 

 
 
 
 
 
 
 

Το Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, μέσα σε αγκαλιές, φιλιά και υποσχέσεις να «τα ξαναπούνε» τα παιδιά των τριών φιλοξενούμενων σχολείων αποχαιρέτησαν τους οικοδεσπότες-φίλους τους και με «γεμάτες» αποσκευές ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής… 

 

Αξιολογώντας την εβδομάδα στην Πολωνία, παρατηρείται επίτευξη των βασικών και των επιμέρους στόχων του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν την καθημερινότητα, την κουλτούρα και τις συνήθειες των εταίρων Πολωνών. Γνώρισαν την ιστορία τους, τους χορούς, τα παιχνίδια τους, αλλά και τα αγαπημένα φαγητά τους. Ασχολήθηκαν με καινοτόμες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια κι «έζησαν» το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Μίλησαν και εξάσκησαν την αγγλική γλώσσα κι φυσικά αθλήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν κινητικά. Κυρίως όμως, έκαναν ακόμα έναν καινούριο φίλο, δούλεψαν με έναν ευρωπαίο συνεργάτη, δέθηκαν με έναν… «partner»!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου