Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΚΑΚΙ


Ο μήνας Ιανουάριος ήταν ο μήνας του σκακιού, για το πρόγραμμα Erasmus+. Κάθε σχολείο θα δούλευε πάνω σε αυτό το θέμα, με κύριο σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές το ιδιαίτερο αυτό πνευματικό παιχνίδι και άθλημα.
Στην αρχή η προσέγγιση ήταν θεωρητική. Πιόνια, θέσεις, βασικοί κανονισμοί, εξηγήσεις, αναλύσεις, προβολές επιλεγμένων βίντεο, ώστε να μάθουν τα βασικά ακόμα κι οι μαθητές που πότε τους δεν είχαν ξαναπαίξει σκάκι.


Στη συνέχεια ήρθε η πρακτική εξάσκηση. Οι γνώστες του παιχνιδιού ανέλαβαν να «διδάξουν» τη στρατηγική στους υπόλοιπους, παίζοντας αρχικά σε τετράδες ή πεντάδες παρτίδες σκακιού, εξηγώντας τις κινήσεις τους και δικαιολογώντας το «πώς» και το «γιατί». Φυσικά ακολούθησαν και παρτίδες με ζευγάρια «αντιπάλων» που μάλιστα χαρακτηρίστηκαν και από έντονο πάθος για νίκη.



Στην υλοποίηση της ενότητας αυτής δε θα μπορούσε να λείψει και η συμμετοχή μιας ξεχωριστής καλεσμένης, της κυρίας Άννας-Μαρίας Μπότσαρη, η οποία με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και επισκέφτηκε το Σχολείο μας προκειμένου να μιλήσει για το άθλημα που έμελε να είναι το κέντρο της ζωής της. Οι τίτλοι και οι διακρίσεις της τριανταπεντάχρονης πορείας της κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών: Woman Grandmaster (WGM), κάτοχος ρεκόρ Γκίνες σε σιμουλτανέ (1102 αντίπαλοι => 1095 νίκες, 7 ισοπαλίες), 8 φορές Πρωταθλήτρια Ελλάδας, Δεύτερη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων το 1991, 6η ολυμπιακή θέση με την Εθνική Ομάδα το 1988 – συνολικά 17 συμμετοχές σε Σκακιστικές Ολυμπιάδες, χρυσό πανευρωπαϊκό μετάλλιο δεύτερης σκακιέρας με την Εθνική Ομάδα, χρυσό Μεσογειακό μετάλλιο το 2008, χρυσά Βαλκανικά μετάλλια το 1992 και το 1994. Τα λόγια της όμως, εύστοχα και μετρημένα, όπως οι κινήσεις της στο σκάκι, ήταν τελικά αυτά που χαράχτηκαν στη μνήμη τους: «Όταν παίζει κανείς μια παρτίδα σκάκι, προσπαθεί να κερδίσει. Και κερδίζει αυτός που το θέλει πιο πολύ! Έτσι και στη ζωή, να προσπαθείτε πολύ για αυτό που θέλετε να πετύχετε, ό, τι κι αν είναι αυτό! Γιατί αν το θέλετε πολύ, θα το πετύχετε! Και να βάζετε τον πήχη ψηλά, για να πετυχαίνετε μεγάλους στόχους, για να γίνεστε καλύτεροι!». Τα λόγια αυτά και τη χαρά που έπαιξαν σιμουλτανέ μαζί της θα θυμούνται για πολύ καιρό οι μαθητές μας!




Η ενότητα σκακιού ολοκληρώθηκε με τρόπο… καλλιτεχνικό! Από τη μια, οι μαθητές του Β’1 τμήματος που επιδίωξαν να δημιουργήσουν τις δικές τους σκακιέρες με χαρτί και μαρκαδόρους κι από την άλλη, οι μαθητές της Ε’ τάξης που αποφάσισαν να μετατραπούν σε «ζωντανά» πιόνια! Έφτιαξαν κατάλληλα καπέλα, ασπίδες και δόρατα, ζωγράφισαν τα πιόνια και τα εφάρμοσαν στα ρούχα τους, έστησαν μια μεγάλη επιδαπέδια σκακιέρα και… ξεκίνησαν μια παρτίδα διαφορετική από τις άλλες! Με τη βοήθεια μιας μικρότερης σκακιέρας για την παρακολούθηση των κινήσεων, με τις συμβουλές όποιου μπορούσε και ήθελε να κατευθύνει το παιχνίδι και με την απεριόριστη βοήθεια, τη διαιτησία και την καθοδήγηση της κυρίας Σάντυ Τοπαλίδου (μητέρα μαθητή μας, με ενεργή συμμετοχή σε πρωταθλήματα σκακιού Ελλάδος) τα «ζωντανά» πιόνια κινήθηκαν με στρατηγική και κατέληξαν σε ρουά - ματ! Για την ιστορία, την παρτίδα κέρδισαν τα μαύρα πιόνια…





Η συνέχεια αναμένεται να γραφτεί σε διαδικτυακούς τόπους, αφού οι μαθητές έχουν και τη δυνατότητα να καλέσουν τους Ευρωπαίους φίλους τους σε παιχνίδι σκακιού online
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου