Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ


Το πρόγραμμα Erasmus+ μας έδωσε αυτή τη φορά την ευκαιρία να… διασκεδάσουμε! Να  «ταξιδέψουμε» λίγο πίσω στον χρόνο, να γνωρίσουμε παιχνίδια μιας άλλης εποχής, να χορέψουμε γνωστούς μας κι όχι μόνο παραδοσιακούς χορούς και τέλος να δοκιμάσουμε τις ικανότητες μας χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς των εταίρων μας και παίζοντας τα δικά τους δημοφιλή παιχνίδια. Όλα αυτά «στριμώχτηκαν» μέσα στο e-Twinning project με τον αγγλικό (γιατί δουλεύαμε παράλληλα με τους εταίρους μας) τίτλο Lets have fun playing games and dancing

Τον μήνα Δεκέμβριο λοιπόν, οι μικροί μαθητές των Α’ και Γ’ τάξεων έγιναν ερευνητές κι αναζήτησαν μέσω του παππού, της γιαγιάς, της θείας, του νονού το αγαπημένο παιχνίδι μιας άλλης εποχής! Στη συνέχεια έγιναν δάσκαλοι και δίδαξαν με ζήλο και προσοχή το παιχνίδι που έμαθαν, εξήγησαν τους κανόνες, έθεσαν τους στόχους, απάντησαν σε απορίες κι οργάνωσαν το παιχνίδι για όλη την τάξη. Κι έπαιξαν και διασκέδασαν και έβγαλαν πολλές, πολλές φωτογραφίες και γέμισαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-Twinning με οδηγίες παιχνιδιών, με χρώματα και με χαμόγελα. Αντίστοιχα έκαναν και τα σχολεία της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Από τους μαθητές της Α΄τάξης:
 
"Τυφλόμυγα"

"Πεντόβολο"

"Βόλοι"

"Αμπάριζα"

"Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό"

"Επτάπετρο"

"Τα μήλα"

"Περνά, περνά η μέλισσα"

"Μαντηλάκι"

"Κουτσό"

Από τους μαθητές της Γ' τάξης:

"Αγαλματάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα"

"Πόλεμος ή ειρήνη"


"Τα ξύλα"
Αφού χόρτασαν παιχνίδι και χαρά, διάλεξαν με ψηφοφορία τα τρία αγαπημένα τους για να τα βιντεοσκοπήσουν και να τα παρουσιάσουν στους εταίρους συνομήλικους φίλους τους. Έτσι, τον Ιανουάριο, η «Τυφλόμυγα» η «Αμπάριζα (ή Σκλαβάκια)» και το «Κουτσό» ζωντάνεψαν μέσα σε βίντεο που επίσης στόλισαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αντίστοιχα βίντεο ανέβηκαν και από τα σχολεία των εταίρων.

Τυφλόμυγα:
Αμπάριζα:
Κουτσό:

Πριν τελειώσει ο μήνας, στο project μπήκαν και οι ΣΤ’ τάξεις. Το δικό τους έργο ήταν πιο… «μουσικό», αφού σκοπός τους ήταν να επιλέξουν μέσα από το πλήθος των υπέροχων, ελληνικών, παραδοσιακών χορών τους τρεις αυτούς που θα χόρευαν και θα δίδασκαν μέσα από βίντεο στους εταίρους. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε να επιλέξουμε μόνο τρεις χορούς. Κάθε παιδί είχε κι άλλη ιδέα κι άλλες προτιμήσεις. Καταλήξαμε όμως στο «Φυσούνι», στον «Μαζωμένο» και στο «Ποδαράκι», θεωρώντας ότι έχουν όμορφο ρυθμό, ζωντανή μουσική και σχετικά εύκολα για τους εταίρους μας βήματα. Με πρόβες, δοκιμές και κάμποσες λήψεις τρία ακόμα βίντεο ετοιμάστηκαν και προστέθηκαν στο eTwinning.

Φυσούνι:
Μαζωμένος:
Ποδαράκι:

Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τις αντίστοιχες προσπάθειες των εταίρων μας. Με το e-Twinning πλέον γεμάτο «υλικό» χορτάσαμε να βλέπουμε παιχνίδια και χορούς. Σειρά μας λοιπόν πια να τα δοκιμάσουμε όλα αυτά. Μέσα στον Φεβρουάριο οι μικροί μας μαθητές έπαιξαν κάποια από τα παραδοσιακά παιχνίδια των άλλων χωρών, που όπως διαπιστώνει κάνεις από το σχετικό βίντεο ελάχιστα διαφέρουν από τα δικά μας παραδοσιακά παιχνίδια…! 

Από τους μαθητές της Α' τάξης, τα παραδοσιακά παιχνίδια "Skipping rope" (σχοινάκι) από την Ιταλία, "Pato cocodrilo" από την Ισπανία και "French skipping" (λάστιχο) από την Πολωνία:

 Από τους μαθητές της Γ' τάξης:

"Bote-botero" από την Ισπανία

"Κουτσό" από την Πολωνία

"The comb" από την Πολωνία

Στους χορούς όμως οι διαφορές είναι πιο αισθητές. Οι μεσογειακοί -όπως κι οι δικοί μας- είναι πιο ρυθμικοί και «ζωηροί» χοροί, ενώ της Πολωνίας είναι πιο «αριστοκρατικοί»! Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης διάλεξαν από έναν παραδοσιακό χορό κάθε χώρας, τον έμαθαν, τον «δούλεψαν» και τον παρουσίασαν επίσης σε βίντεο. Αξιόλογη έως και αξιοθαύμαστη ήταν και η παρουσίαση των ελληνικών χορών από τους ξένους μαθητές!

Οι μαθητές του ΣΤ' 2 χορεύουν την ιταλική "Tarantella", οι μαθητές του ΣΤ' 1 το ισπανικό "Los Nyitos" και το ΣΤ' 3 χορεύει το πολωνικό "Menuet":

Οι μαθητές της Πολωνίας χορεύουν "Ποδαράκι":

Οι μαθητές της Ιταλίας χορεύουν "Μαζωμένο":

Τέλος, λίγο πριν φύγει κι ο Φλεβάρης, ολοκληρώσαμε το project εκπληρώνοντας μια χάρη της γειτονικής μας Ιταλίας. Οι εκεί μαθητές μας παρακάλεσαν να τους «διδάξουμε» ηλεκτρονικά το αγαπημένο σε όλους συρτάκι ή αλλιώς τον «Zorbas dance». Δεν τους χαλάσαμε το χατίρι κι επιλέγοντας τα ευκολότερα πιθανά βήματα για τη μουσική, προσθέτοντας πολύ κέφι και διάθεση και κυρίως διασκεδάζοντας τόσο χορεύοντας όσο και γυρίζοντας το βίντεο, δημιουργήσαμε το «Greek studentstutorial for Zorbas dance»! Απολαύστε το!