Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΑΓΩΝΕΣ MINI VOLLEY


Τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να συμμετέχει με αντιπροσωπεία μαθητών της ΣΤ' τάξης σε ημερίδα αγώνων mini Volley για αγόρια και κορίτσια δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ' Αθήνας. Κι ήταν όντως ευκαιρία, γιατί ήταν μία εξαιρετικά οργανωμένη κι επιτυχημένη διοργάνωση, με μεγάλη συμμετοχή σχολείων, με πολύ κέφι, με πολύ πάθος και κυρίως με πολύ, πολύ βόλλευ!!! 

Σκοπός της ημερίδας ήταν η συμμετοχή κι όχι απαραίτητα η νίκη. Έτσι λοιπόν, χωρίς άγχος για "επικράτηση" ή βαθμολογική κατάταξη τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν, το διασκέδασαν και "χόρτασαν" παιχνίδι!

Πολλά "ευχαριστώ" στους διοργανωτές για αυτήν την όμορφη εμπειρία!
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για το ωραίο παιχνίδι τους!  



Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΙΤΑΛΙΑ: ΤΡΙΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+


Ολοκληρώθηκε και η τρίτη κινητικότητα στο Mola di Bari της Ιταλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229» του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί το σχολείο μας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης.

Αυτή τη φορά εκπρόσωποι του σχολείου μας, δυο εκπαιδευτικοί και επτά μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης, ταξίδεψαν στη γειτονική μας χώρα, για να συμμετέχουν στις διεργασίες της συνάντησης των σχολείων-εταίρων του προγράμματος (Ελλάδα-Πολωνία-Ιταλία-Ισπανία).

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, 17 Νοεμβρίου 2019 -στις 3:30!- συναντήθηκαν οι ταξιδιώτες ανυπόμονοι να ξεκινήσουν το όμορφο αυτό ταξίδι. Μετά από δυο πτήσεις, με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη, μετά από αρκετές ώρες και κούραση και λίγη ταλαιπωρία λόγω κακών καιρικών συνθηκών, οι συμμετέχοντες έφτασαν στο Μόλα ντι Μπάρι, όπου τους περίμεναν εναγωνίως τα παιδιά που θα τους φιλοξενούσαν μαζί με τις οικογένειες τους. Εκεί δεν ήταν η πρώτη φορά που συναντιόντουσαν, αφού οι τωρινοί οικοδεσπότες υπήρξαν οι αντίστοιχοι φιλοξενούμενοι στο πλαίσιο της πρώτης κινητικότητας του προγράμματος, τον Νοέμβριο του 2018, στη Νέα Σμύρνη. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ζεστή υποδοχή των ιταλών εταίρων ήταν αρκετό για να ξεπεραστεί η αρχική αμηχανία και να ξεκινήσει κι επίσημα η εβδομάδα κινητικότητας στην Ιταλία. Οι δραστηριότητες της εβδομάδας αυτής βασίζονταν στις προδιαγραφές και στους στόχους του προγράμματος Erasmus+ «Lets Be Healthy Together», άρα μεταξύ των άλλων κύριο λόγο είχαν  οι φυσικές κι αθλητικές δραστηριότητες, η υγιεινή διατροφή και φυσικά η γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας υποδοχής.

  


Τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, πρώτοι οι μαθητές έφτασαν στο χώρο του σχολείου Tanzi. Σε μια αίθουσα, πανέμορφα διακοσμημένη με δημιουργίες μαθητών, τους περίμενε ως έκπληξη ατομική τσάντα με δωράκια, πριν περάσουν για «δουλειά» στο εργαστήριο διδασκαλίας εικαστικών. Παράλληλα, και μετά από μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, οι δάσκαλοι πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση, στην οποία προχώρησαν σε αξιολόγηση των ήδη υλοποιημένων δράσεων του project και σε προγραμματισμό των επόμενων. Στη συνέχεια, όλοι μαζί -δάσκαλοι και μαθητές- κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο της πόλης, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συζήτησαν, σχολίασαν τρέχοντα θέματα και κεράστηκαν από νόστιμο μπουφέ με ιταλικές λιχουδιές. Η μέρα συνεχίστηκε στο δεύτερο κτίριο του σχολείου υποδοχής, δηλαδή στο σχολείο Alighieri, όπου οι μαθητές και των τεσσάρων σχολείων παρουσίασαν με βιντεοπροβολή τα σχολεία και τις πόλεις τους και οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν συμβολικά δώρα, αντιπροσωπευτικά των συνηθειών και της κουλτούρας της χώρας τους. Για μια ακόμα φορά δεν έλειψε το πλούσιο κέρασμα τοπικών φαγητών, που επιμελήθηκαν οι γονείς του σχολείου.





Την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, η ομάδα του Erasmus+ επισκέφτηκε την ιδιαίτερη «λευκή πόλη» του Ostuni. Εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεναγήθηκαν σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, έμαθαν την ιστορία της και ενημερώθηκαν για την προέλευση του ξεχωριστού ονόματός της. Επόμενος σταθμός υπήρξε η παραδοσιακή φάρμα «Giardini della Grata» όπου οι μαθητές γνώρισαν τις βιολογικές καλλιέργειες, δοκίμασαν γευστικό σνακ με αγνά και φρέσκα υλικά παραγωγής της φάρμας και προχώρησαν κι οι ίδιοι σε φύτεμα σιταριού, ως βιωματική δραστηριότητα. Ακολούθησε πεντανόστιμο φαγητό σε υπερπολυτελές εστιατόριο της περιοχής, στο Ostuni Palace. Το απόγευμα της ίδιας μέρας βρήκε τους μαθητές να ξεκουράζονται στα σπίτια φιλοξενίας, ενώ τους δασκάλους να καταπιάνονται σε «εντατικά μαθήματα» παραγωγής panzerotti (παραδοσιακή λιχουδιά με ζύμη και γέμιση κυρίως ντομάτας και μοτσαρέλα, της ευρύτερης περιοχής της Απουλίας) στην κουζίνα του φιλόξενου «Le case di Sottovento».






Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, το πρόγραμμα επιφύλασσε γνωριμία με μια εντελώς πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τους Έλληνες, συνήθεια των κατοίκων του Μπάρι: τα «λαχανικά σε καρέκλες»! Η ιδιαίτερη αυτή συνήθεια των κατοίκων βασίζεται στην πολιτική της περιοχής για αξιοποίηση των τοπικών παραγωγών (zero km food – δηλαδή φαγητό που προέρχεται από την ίδια την περιοχή) κι ουσιαστικά είναι η απευθείας πώληση της καθημερινής συγκομιδής φρούτων και λαχανικών των αγροτών του Μπάρι. Το θέαμα παραξένεψε τους συμμετέχοντες, αφού προχωρώντας μέσα στα στενά σοκάκια της πόλης, το βλέμμα έπεφτε μονίμως πάνω σε καρέκλες με λαχανικά, παραδοσιακά καντάρια, λασπωμένες γαλότσες και χαμογελαστούς αγρότες κι αγρότισσες… Οι εικόνες αυτές αποτυπώθηκαν στη συνέχεια και στο χαρτί, όταν οι μαθητές έκαναν στο σχολείο του Tanzi ένα ακόμα μάθημα εικαστικών με ζωγραφική και κολάζ. Επίσης, στο πλαίσιο των βιωματικών εργαστηρίων, οι μαθητές ενημερώθηκαν και για την καλλιέργεια των «microgreens» (μικροκαλλιέργειες), των σπόρων που δίνουν μικρά φυτά και γευστικά βότανα. Η πολύ γεμάτη ημέρα της Τετάρτης συνεχίστηκε με μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά: στα σπίτια φιλοξενίας έμαθαν πώς κι έφτιαξαν κιόλας τη δική τους πεντανόστιμη πίτσα. Οι δάσκαλοι την ίδια στιγμή, δοκίμαζαν σε παραδοσιακό, εξοχικό σπίτι ποικιλία διαλεκτών, τοπικών εδεσμάτων. 








Η Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, αφιερώθηκε εξ’ ολοκλήρου στην πρωτεύουσα της περιφέρειας της Απουλίας, το Μπάρι. Οι συμμετέχοντες, ανέβηκαν σε τουριστικό, αστικό τρένακι (City Train) και έκαναν τον γύρο της παλιάς πόλης. Ξεναγήθηκαν σε εκκλησίες όπως αυτή του Saint Nicolas (Άγιος Νικόλαος), αγίου που τιμάται ιδιαιτέρως στην περιοχή, αλλά και στον επιβλητικό καθεδρικό ναό της πόλης που παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να είναι καθολικός στο ισόγειο και να εμπεριέχει ορθόδοξο παρεκκλήσι σε ημιυπόγειο χώρο. Γνώρισαν το θέατρο του Petruzzeli, επισκέφτηκαν το λιμάνι του Μπάρι, το οποίο αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της νότιας Ιταλίας μετά τη Νάπολη, θαύμασαν το κάστρο της πόλης ενώ ενημερωθήκαν για την ιστορία του και απόλαυσαν γευστική, παραδοσιακή focaccia barese (είδος ψωμιού, πρόγονος της σημερινής πίτσας). Μετά από ένα σύντομο μεσημεριανό διάλειμμα, η μέρα για το πρόγραμμα Erasmus+ συνεχίστηκε στο σχολείο Alighieri, όπου πραγματοποιήθηκε λιτή τελετή λήξης με απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής σε όλους, χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δωράκια για τους μαθητές και γλυκές μελωδίες από την εντυπωσιακή ορχήστρα και χορωδία του σχολείου. Η Πέμπτη ολοκληρώθηκε με πολύ χορό, κέφι και διασκέδαση σε Αίθουσα Εκδηλώσεων λίγο έξω από το Μόλα ντι Μπάρι, η οποία παραχωρήθηκε ειδικά για το τελευταίο, κοινό δείπνο γονιών, μαθητών και δασκάλων του προγράμματος.





Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019, την επίσημα τελευταία εργάσιμη μέρα της κινητικότητας, οι συμμετέχοντες την πέρασαν στην πόλη του Μόλα ντι Μπάρι. Με τη βοήθεια δασκάλου που ειδικεύεται στην ιστορία του Μόλα ξεναγήθηκαν στο μεσαιωνικό κάστρο που παρουσιάζει αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες, στην πλατεία με το μοναδικό σιντριβάνι-μνημείο των πεσόντων των παγκοσμίων πολέμων, στα σοκάκια και στις εκκλησίες της πόλης. Το μεσημέρι επιδόθηκαν σε αθλητικές δοκιμασίες ανταγωνιστικού χαρακτήρα, με καταμέτρηση πόντων, ως φιλοξενούμενοι στο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «IISS, Da Vinci-Majorana». Την ώρα που οι μαθητές «πάλευαν» να κερδίσει η ομάδα τους (σημ. κάθε ομάδα ήταν μεικτή από αγόρια και κορίτσια και των τεσσάρων χωρών που επιλέχθησαν τυχαία, με κλήρωση) οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στα εντυπωσιακά, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του σχολείου, το οποίο προετοιμάζει τους μελλοντικούς, υποψήφιους φοιτητές για την είσοδό τους σε πανεπιστήμια της χώρας. Το απόγευμα της Παρασκευής ήταν ελεύθερο για τους δασκάλους, αλλά και για τους μαθητές, να το περάσουν με τις οικογένειες φιλοξενίας, να πάνε για ψώνια, να αρχίσουν τις προετοιμασίες του ταξιδιού επιστροφής…




Το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019, έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού. Ένας μεγάλος κύκλος είχε ήδη κλείσει, αφού τόσο οι μαθητές του ελληνικού σχολείου, όσο και του ιταλικού είχαν ήδη μετακινηθεί και φιλοξενηθεί οι μεν στα σπίτια των δε. Το πρόγραμμα όμως δεν τελείωσε εκεί: θα υπάρξει επόμενη κινητικότητα, στην οποία θα συμμετέχουν πλέον άλλα παιδιά… 


Αξιολογώντας την εβδομάδα στην Ιταλία, παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι για μια ακόμα φορά  επιτεύχθηκαν οι βασικοί και οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν την καθημερινότητα, την κουλτούρα και τις συνήθειες των εταίρων Ιταλών. Γνώρισαν τις πόλεις τους, την ιστορία τους και τα αγαπημένα φαγητά τους. Ασχολήθηκαν με καινοτόμες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια κι «έζησαν» το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Μίλησαν και εξάσκησαν την αγγλική γλώσσα κι φυσικά αθλήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν κινητικά. Κυρίως όμως, «γέμισαν τις αποσκευές τους» συναισθήματα, εμπειρίες -θετικές ή κι αρνητικές- και γλυκές αναμνήσεις, εδραίωσαν τη σχέση με τον καινούριο φίλο τους, τον «partner», ώστε πλέον να εξαρτάται από αυτούς να τη διατηρήσουν για μια ζωή! Όπως λένε κι οι Ισπανοί φίλοι μας «amigos para siempre, means you ‘ll always be my friend»!